In ultimele săptămâni au fost proteste foarte mari în Olanda

0
253
In ultimele săptămâni au fost proteste foarte mari în Olanda. Sunt organizate de fermieri, ca reacție la planurile de reducere a compușilor poluanți de azot. Azi au blocat zeci de supermarketuri și intrări pe autostradă, zilele trecute au blocat aeroporturi, iar, înainte, autostrăzile.
Sunt supărați pe faptul că ar putea fi obligați să vândă parte din animale și ferma pentru că Olanda vrea să reducă numărul de vite și animale crescute intensiv. De la agricultura intensivă s-a ajuns aici, parțial, căci animalele generează o mulțime de amoniac în bălegar etc. Parțial s-a ajune aici și de la arderea combustibilului fosil (în transport și în construcții) și ei spun că nu ar trebui să fie singurii „pedepsiți”. Dar ei nu sunt singurii pedepsiți – viteza s-a redus la 100 kmph ziua pe toate autostrăzile, foarte multe proiecte de construcții s-au oprit, în plină criză imobiliară.
Azotul in sine nu e periculos, dar compușii lui (amoniac, oxizi de azot și gaze nitrice) sunt periculoși pentru persoanele cu probleme respiratorii și sunt extrem de riscanți pt echilibrul faunei și florei – multe plante sunt complet eliminate de cele care cresc mari din cauza azotului și multe culturi sălbatice de pești sunt distruse. Trebuie revenit la un procent de 75% din ape care să fie la standardele Natura 2000.
Țintele Olandei nu erau așa agresive deși se știe de mult de problemă. au fost obligați de o curte judecătorească să revizuiască planul, nefiind realist pt atingerea obiectivelor și eluminarea pericolelor și li s-a cerut ca orice nou proiect care generează azot să aibă nevoie de permis.

Lasă un răspuns